Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обяви, че исканията на протестиращите земеделци, сред които беше да не пада забраната върху украинския внос на храни, ще бъдат изпълнени. Вътев кани представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, за да уточнят кои точно хранителни продукти ще включат в списъка, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

След поставените искания и неосъществените срещи с властта, днес Кирил Вътев написа отворено писмо до производителите, в което ги информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 - 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

В точка 1 е искането за забрана на внос на украински храни, сред които пшеница, рапица, слънчоглед, а протестиращите настояха да се разшири списъкът с мляко, мед, месо, плодове и зеленчуци.

Министърът на земеделието заявява още, че като част от този кабинет, няма да допусне да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители. Той казва, че още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

"Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими", подчертава Вътев, допълвайки, че уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор.

Министърът отправя покана към избрани от Инициативния комитет представители по всяко време на среща в ресорното ведомство за детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители.

В писмото си към протестиращите Вътев подчертава, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна.

"Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се министърът към бранша.

Той посочва обаче, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация като днешната" - последствия от ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

Вътев заявява, че след три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много и са реанимирани много процеси, без "умелото им хиперболизиране от политически опит".

Министърът припомня, че България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и еврозоната - там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

"Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук, в България, по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме, е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители", коментира Вътев, цитиран от БТА.

По думите му кабинетът на акад. Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес.

Тази сутрин в цялата страна започна протест на земеделските производители, като бяха блокирани повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре протестът ще се насочи към София.

Протестиращите имат пет основни искания към управляващите и немалко от техните представители излязоха с призиви за "оставка".

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

Към момента протестите в страната продължават, като земеделските стопани от 26 организации в различни земеделски сектори, блокират международни пътища, кръстовища, гранични пунктове - при Дунав мост и Дунав мост 2, подходи към магистрали. Земеделци с трактори заявиха, че поемат към София, където за утре е планирано шествие и протест пред Министерския съвет.

/ dir.bg