На 20 септември стрийминг платформата Apple TV+ представи нова документална поредица за живота на супермоделките. Една от героините на проекта беше Наоми Кембъл, която разказа за борбата си със зависимостта в началото на кариерата си на моделка.

53-годишната модна икона каза, че е прибягнала до наркотиците и алкохола, за да се справи със скръбта, задето е била изоставена от баща си като дете и смъртта на нейния близък приятел, дизайнерът Джани Версаче, който беше застрелян пред дома си в Маями през 1997. Наоми призна, че бавно се "убивала" с наркотици, които е взимала в началото на 90-те години. Говорейки за специалното място, което той заемаше в сърцето й, Кембъл обясни: „Азедин Алая беше мой баща. Същото като Джани Версаче.“ „Когато започнах да ги използвам (наркотиците), едно от нещата, които се опитвах да скрия, беше мъката. Мислиш си: „О, това ще излекува раните ми“. Но не е така“, призна тя.

Повратната точка се случва по време на една от фотосесиите през 1999 г. Тогава моделът загуби съзнание по време на снимките. След това Наоми се записва за лечение на зависимости.

В документалния филм Наоми припомня и своите присъди, първата от които е постановена през февруари 2000 г., когато се признава за виновна за нападение над лична асистентка (тя бие момичето с телефон). Шест години по-късно няколко други служители на моделката излязоха с обвинения в малтретиране.

"Що се отнася до грешките ми, винаги съм ги признавал. Реших да се лекувам. Това беше едно от най-добрите неща, които можех да направя за себе си по това време. Страшно е да взема огледало и да се погледна в него. Отне ми много години, за да го преодолея", каза тя.

Наоми добави, че сега помага на други да се справят с подобни трудности: "Ако в живота ми има хора, които обичам и виждам, че имат нужда от помощ, разбира се, че ще им я предложа. Много съм лоялна към хората, които обичам”.

Документалният филм е посветен на Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън. „Докато модната индустрия продължава да преосмисля себе си и ролята на жените в нея, този сериал е историята за това как четири жени надраснаха самата индустрия.

Имената на Наоми, Синди, Линда и Кристи станаха толкова известни, колкото имената на дизайнери, които са ги облекли“, се казва в прессъобщението за проекта.

Дарик