Археолози откриха редки продукти за гримиране и бижута на 2000 години по време на разкопки в древния римски град Айзаной в провинция Кютахя в Турция, съобщи Анадолската агенция.

Разкопките, които са извършени в сътрудничество с провинция Кютахя и университета Думлупънар, са проведени източно от храма на Зевс, заяви пред Анадолската агенция (АА) професор Гьокхан Чошкун, ръководител на катедрата по археология в университета Думлупънар.

Отбелязвайки, че те са достигнали до магазини на 2000 години на пазара в древния град по време на разкопки, Чошкун каза, че са открили останките от магазин за козметика и бижута.

"Разбрахме, че магазинът продава парфюми, бижута и продукти за грим", каза той и добави, че са открили много парфюмни бутилки, бижута и грим.

"Жените и в древността са били кокетки", каза професорът, отбелязвайки, че са открили ружове и сенки за очи при разкопките.

"Знаем, че древните римляни са съхранявали сенките и ружовете си в черупки от стриди и открихме множество черупки от стриди в магазините, в които извършвахме разкопки", каза Чошкун.

Професорът каза, че археолозите са открили продукти за грим от 10 различни цвята и различни видове аксесоари за коса и бижута.

БГНЕС/Дарик