Васил Божков е платил задълженията си към държавата, съобщиха от Националната агенция по приходите в отговор на запитване от БТА. Уточнението идва ден след като в. "Сега" съобщи, че НАП е вдигнала запори за близо 50 млн. лева от фирми на бизнесмена.  

"Ревизионното производство спрямо Васил Божков е приключило през юли 2023 г. с издаването на ревизионен акт. Установеното в хода на ревизията задължение е платено преди издаване на акта, с оглед на което към момента всички наложени обезпечителни мерки, в това число по отношение на притежаваните от лицето дялове и акции в 30 търговски дружества, са отменени", уточниха от НАП за БТА, след като попита за информация относно запорите на имоти и сметки на фирми или лична собственост на Божков.

Вчера в. "Сега" съобщи, че от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър, става явно, че са отменени запори за общо 49 634 300 лв.

Според изданието са вдигнати запорите на капитала на общо 30 дружества на бизнесмена. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг".

Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната.

Въпреки това капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради наказателно дело срещу него.

Към момента Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по три дела, се намира под домашен арест, като му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв.

Дир.бг