Напрежение на автомагистрала "Струма", след като шофьор на автомобил с румънска регистрация опита да пробие веригата от протестиращи миньори и служители в ТЕЦ "Бобов дол".

Въпреки, че протестиращите пускат автомобилите поетапно, румънският водач опита да изпревари част от колите пред него и навлезе в платното с хората.

До инцидент не се стигна. Ситуацията беше овладяна от полицията и не се стигна до сблъсък, предаде БНТ.

Пътната блокада и на Подбалканският път при Гурково продължава. Жена от протеста там обяви гладна стачка.

"От този момент обявявам гладна стачка до отмяна на тия решения. Ние няма да се предадем. Всички тук са дошли доброволно - до промяна не тези решения. Аз лично, самосиндикално, обявявам гладна стачка, докато не се промени това решение", заяви Галина Вълчева.

Малко по-късно на жената й прилоша и медицински екип я откара за преглед в лечебно заведение, предаде Радио Стара Загора.

Миньори и енергетици блокираха пътища заради очакваното решение на правителството да одобри плановете за справедлив преход, които засягат т.нар. въглищи райони - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Според протестиращите това ще доведе до затваряне на електроцентрали и загуба на работни места.

Пътните блокади на миньорите и енергетиците продълждават на магистрала "Тракия", "Струма" и Подбалканския път край Гурково. Заради затруднения в движението АПИ обяви обходни маршрути в областите Сливен, Стара Загора, Кюстендил.

Протестиращи затвориха и западното платно на централния булевард "Патриарх Евтимий" в Стара Загора в посока автомагистрала "Тракия". Те са представители на местния бизнес, подкрепящи исканията на миньори и енергетици за несъгласие с предложените териториални планове за справедлив преход. Сред събралите се протестиращи са представители на големи местни фирми и предприятия от различни сектори.

В 15 часа започна извънредното правитетелство заседание. В дневния ред има включени само две точки. Първата от тях е Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата.

По-рано министър-председателят Николай Денков заяви, че териториалните планове по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат приети въпреки протестите, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в парламента, че постигната договореност въглищните централи да работят до 2038 година, каквото е и основното искане на протестиращите.

Сутринта имаше и среща между премиера и президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Николов.

В парламента също бе коментира от депутатите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че е свикано извънредно заседание на енергийна комисия, което да разгледа предложението на "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" за това парламентът да задължи правителството да поиска от ЕК отсрочка за териториалните планове.

Дир.бг