Проучване сред лабораторни гризачи показа, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат удачно средство за борба с грипа. Кварцетина, близко до ресвератрола химично съединение, е с високо съдържание в тези продукти, особено в червения лук, броколите, гроздето, боровинките, червеното вино и чай. Неговите антивирусни качества са доказани в клетъчни култури и при някои изпитвания сред животни. Ако това се отнася и за хората, би могло да бъде използвано като средство за повишаване на имунната защита в условия на физически и психически стрес. При проучването две групи мишки са подложени на физическо натоварване чрез пътечка, на едната е двана кварцетин, а на другата - не. Други две групи са оставени на покой, като при едната е прилагано веществото, а при другата - не. Изложени са на действието на грипния вирус H1N1. Усиленото натоварване повишава чувствителността към вирусни инфекции. Тя обаче може да се негативира при прием на кварцетин. БГНЕС