Работещите в музея, театъра и библиотеката в Шумен излязоха днес на общ протест с искане на повече пари за култура и за дейност на културните институти и за по-високи заплати на работещите в тях.

Служителите се събраха пред сградата на Регионалния исторически музей по време на обедната си почивка от 12,00 до 13,00 часа, като част от тях останаха по работните си места и посрещаха посетители.

“Нашите искания са за по-високо заплащане, то да е достойно и поне толкова, колкото е то в сферата на образованието. Очакваме поне 1% от бюджета на държавата да е за култура. Очакваме подписване на колективен договор и настояваме министър-председателя да поеме отговорност за това, както направи с енергетиците, зърнопроизводителите. Специалистите, които работят в музея са високо квалифицирани, мотивирани. От тях се очаква да бъдат компетентни, хора със самочувствие. Но същите тези хора работят със заплащане малко над минималната работна заплата. Основната заплата на един музеен служител е от 1000 до 1300 лв., което е нищожно ниска за изискванията, на които се очаква да отговарят”, обясни мотивите за протеста д-р Светлана Венелинова от РИМ – Шумен.

Днес в деня на народните будители е тъжно, че ни принудиха и ние да излезем на протест. Налага се заради неяснотите около финансирането на културата при приемането на новия бюджет, неяснотите, които стоят с промените, които се правят в законодателството и най-вече за тези 0,4%, които остават заложени в бюджета за култура. Ние сме разностранен сектор, но за да си вършим работата качествено, се нуждаем от повече средства”,каза директорът на регионалната библиотека Росица Добрева.

Към протеста на музейните служители и библиотекарите се присъединиха и работещите в шуменския театър, въпреки че бяха обявили по-късен час, за да заявят исканията си. “Подкрепяме своите колеги, работещи в различните културни институти в искането този 0,4%, който е определен за културата да бъде увеличен. Искаме да изразим желанието за промяна и че културата и образованието не трябва да бъдат разделени, а да вървят ръка за ръка”, заяви директорът на ДКТ “Васил Друмев” Илия Виделинов.

Всички бяха категорични, че ще продължат с протестите, ако и този път хе бъдат чути и финансирането не се промени.

ШУМ.БГ