Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта - чисто българският, регионалният и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция - Иран. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда.

"Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен - той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат - Ейбрахам Унгар. Това е човекът, който дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар", уточнява арабистът.

Проф. Чуков поясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран.

"Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически, нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая, капитанът и помощник-капитанът са българи", коментира още той.

Според него корабът се атакува, за да се реализира т. нар. втори спомагателен фронт. "Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение - Иран желае да се повишат цените на нефта", е мнението му. Като допълни: "Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа".

"Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат", каза още арабистът.

Дир.бг