понеделник колумбийската поп звезда Шакира постигна споразумение, за да избегне съдебен процес в Барселона по обвинения, че не е платила 14.5 милиона евро подоходен данък в Испания между 2012 г. и 2014 г., като се аргументира, че това е предизвикано от лични причини.

  • Като част от сделката тя прие обвиненията и глоба в размер на половината от дължимата сума, т.е. повече от 7.3 милиона евро.
  • Тя също така прие друга глоба от 438 хил евро, за да избегне присъда от три години затвор, каза съдията по време на първото изслушване на процеса, продължило броени минути.
  • Прокуратурата искаше до осем години затвор и връщане на данъците, които тя дължи.

"Това решение за постигане на сделка отговаря на лични, емоционални и сантиментални причини, които нямат нищо общо с правни (причини)", каза Шакира в изявление, публикувано от нейната испанска комуникационна агенция, добавяйки, че е била готова да защити невинността си, но е решила да да даде приоритет на кариерата и децата си. Преди няколко месеца тя заяви в интервю, че е платило всичко дължимо.

"Стигнах до заключението, че победата не е победа, ако цената е, че те ограбват толкова много години от живота ти", каза тя сега.

"Признавате ли фактите и разбирате ли новите наказания, които са поискани", попита съдия Хосе Мануел дел Амо Санчес в началото на процеса. "Да", тихо отвърна Шакира, облечена в розов костюм в тон с розовата й чанта, описва "Ройтерс"

Тя пристигна минути преди началото на делото, придружена от адвокатите си, на фона на медиен шум и подкрепата на фенове пред съдебната зала. В четвъртък вечерта Шакира спечели две латино награди "Грами" в Севиля.

Преди това изпълнителката, срещу която също има второ разследване от испанските власти за данъчни измами, обеща да се бори с това, което тя нарече фалшиви обвинения.

В сегашното обвинение се твърди, че Шакира е прекарала повече от половината от всяка от въпросните години в Испания и следователно е била пребиваваща в страната и дължи данъци върху доходите си на тази страна. Освен това се казва, че имот в Барселона, който тя е купила през май 2012 г., е служил като семеен дом.

"Логично е решение за съответствие, което включва признаване на фактите. Но решението е мотивирано от лични проблеми", каза Мириам Компани, един от адвокатите на Шакира, пред репортери пред сградата на съда. Тя каза, че правният екип е убеден, че може да докаже невинността на Шакира, но обстоятелствата са се променили. Прокуратурата обаче бе подготвила разпит на десетки свидетели и делото се очакваше да продължи две седмици.

46-годишната Шакира живя с бившата футболна звезда на "Барселона" и Испания Жерар Пике в продължение на 11 години и двойката има две деца. Певицата, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, се премести в Маями след раздялата им.

Испанските власти преследваха други известни личности за укриване на данъци, включително футболисти като Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Диего Коща. Всички уредиха споровете без да се стига до съдебен процес и платиха големи глоби. Треньорът на "Байер Леверкузен" Шави Алонсо отказа да се споразумее и в крайна сметка спечели процес срещу данъчната агенция. Върховният съд на Испания миналия месец потвърди оправдателната му присъда.

Дневник