Шефовете на ВиК (Водоснабдяване и канализация) - София и Пловдив са отстранени заради натрупани задължения, съобщава регионалното министерство.

Инж. Росица Итова поема управлението на задлъжнялото с 25 млн. лв. "ВиК" ЕООД - София. Решението за рокадата в ръководството на оператора, който предоставя услуги на територията на София област, е на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД.

Мотивът- лошите финансови резултати. Дружеството е едно от най-задлъжнелите от стрктурата на холдинга. Като "негативният финансов резултат се задълбочава драстично" в периода, в който начело е инж. Иван Иванов.

Към 30 септември 2023 г. "ВиК" ЕООД - София отчита непокрита загуба в размер на 25,1 млн. лв., което е с над 35% повече в сравнение с непокритата загуба от 18,1 млн.лв. към същия период за миналата година, се посочва в съобщението. За първото 9-месечие на настоящата година текущата загуба е в размер на 2,2 млн. лв.

Итова е ВиК инженер с дългогодишен стаж във "ВиК" ЕООД - София и един от утвърдените с експертизата си специалисти в сектора, посочват в съобщението си от министерството. Тя работи във ВиК оператора от 2000 г. до февруари 2023 г., като последните 4 г. е била главен инженер на дружеството. Инж. Итова подаде документите си за вписване в Търговския регистър. Росица Итова е строителен инженер по водоснабдяване и канализация от ВИАС със следдипломна квалификация по икономика и мениджмънт на ВиК сектора от УНСС.

Поводът за рокадата във ВиК - Пловдив също е "незадоволителното финансово управление в последните две години, довело до непокритата загуба на дружеството към 30 септември в размер на над 16 млн.лв". Там управлението поема дългогодишният главен инженер на оператора - инж. Антон Гълъбов.

Дневник