От украинското посолство в София реагираха на изказване на президента Румен Радев, направено при участието му в конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?".

В словото си държавният глава говори за това, че "истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите". Освен това подчерта, че преди контранастъплението в Украйна трябвало да се седне на преговари, защото Русия била в шок от териториалните загуби и не била в изгодна позиция, докато Киев бил в подем и имал психологическо предимство. В словото си той казва още, че незабавно трябва да се възстанови мирът в Европа и Близкия изток, както и че агресията на Русия срещу Украйна е отприщила разпада на глобалната система за сигурност.

"Във връзка със запитвания от представители на българските масмедии относно изказвания на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор. Военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 г. Днес е 635-ият ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода", се казва в позицията на украинското посолство.

"Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на Русия да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година", отбелязват от украинската дипломатическа мисия. И продължават:

    "Вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата терорист, през този период стана избухването на най-страшна и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война.

    Сядането на масата с агресор, който идва с цел да унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция.

    Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 г., в Европа няма да има мир".

От посолството смятат, че призивите към мир и преговорите не дават резултат "пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора".

    "Важно е да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените ѝ сили, което се определя в конституцията на всяка демократична съвременна държава.

    След почти стохилядите регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след нарушаването на всички норми на провеждане на война, след ядрения шантаж мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във Формулата за мир на Президента на Украйна и подкрепени от международната общност".

Дир.бг