ПП-ДБ и "Спаси София" няма да издигат Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, нито пък ще номинират друг. Това обяви изненадващо пред съветниците на сесията на СОС лидерът на СС Борис Бонев. Това е решението, което е взела групата съветници. 

"Даваме си ясна сметка, че ако потретим избора, едва ли ще има успех", каза той. И предизвика ГЕРБ и останалите да се опитат да намерят консенсус и мнозинство около друга кандидатура. 

Това стана на втория час от старта на заседанието на Столичния общински съвет, като до този момент се очертаваше отново провал на третия опит за избор на председател, тъй като партиите не отстъпваха от кандидатурите си, нито пък ГЕРБ промени становището си, че няма да издига номинация.

Още в началото градусът на напрежение в залата нажежи страстите и предвеща пореден провал. От ГЕРБ повториха, че няма да издигат кандидатура, останалите формации си препотвърдиха номинациите.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" напуснаха заседанието временно, поради несъгласие с водещата Грети Стефанова. После се върнаха и дебатите продължиха.

"Групата на БСП излезе, защото ГЕРБ-аджийщината остана в залата. Не може да се правят заявки за изказвания, а те да не се взимат предвид. Тава заяви Иван Таков, председател на БСП - София и съветник в СОС, след като цялата група на БСП напусна заседанието на Общинския съвет. Преди това Стефанова не им даде възможност да вземат думата.

Ваня Григорова заяви, че след изказването на Терзиев са имали допълнителни въпроси - като това кой ще бъде заместник - кметът по транспорта, след като Терзиев представи 8 зам.кметски кандидатури. "За трети път се повтаря авторитарното управление в залата. Базата на това да нямаме избран председател на СОС се намира там - в групата с най-много ощински съветници и те не желаят да проведат избор", категорична бе тя.

"На демокрацията ние не й казваме хаос", отвърна Грети Стефанова и посочи, че спазва правилата при водене на сесията. 

Два центъра на власт има в Столичната община, заяви Антон Хекимян. Той визира кмета, който има право на това по закон, и "Спаси София", които искат да привикват на изслушване шефове на общински фирми.

"Във връзка с репликите на северомакедонския представител - има два центъра, единият е легитимен, кметът", каза Хекимян по адрес на съветникът от ПП-ДБ Андрей Зографски, чиято майка от РСМ е известна с антибългарските си изявления. Съветникът от ГЕРБ упрекна водещата заседанието Грети Стефанова, че нарушава правилника и трябва да провери кворума след напускането на съветниците от БСП.

Хекимян предупреди, че кметът връща на поста начело на общинското предприятие за преработка на отпадъците човек, осъждан заради инцидент със смърт на четирима работници. Заради това той е бил и уволнен през 2016 от Йорданка Фандъкова.

Съветникът от ГЕРБ направи и забележка на Васил Терзиев, че влиза на сесия с охрана.

"Не е добър тон кметът на София да влиза с охрана, това е публична институция", констатира той. 

Хекимян попита още защо двама от номинираните, но неназначени към момента зам.-кметове, вече се намират в кабинети на общината.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев обвини ГЕРБ в саботаж на работата на СОС.

"В тези три седмици вие претърпяхте толкова обръщания на палачинката, вие знаете ли какво искате?", попита Бонев, като изреди, че първоначално от ГЕРБ искали да бъдат поканени на разговорите с ПП-ДБ, а после не се отзовали.

"Поздравявам г-н Хекимян, че като лидер на групата на ГЕРБ ще наложи нов стандарт, но вашата група демонстрира не конструктивност, а хаотични действия и неконструктивност, и скрит опит за саботаж. Никога не сме ви канили на разговори за съвместно управление, а на обсъждане на конкретни политики и приоритети, каквито имаме общи в нашите програми. Каквито имаме с останалите. Водили сме именно такива разговори, а не за разпределяне на постове и позиции, каквито очевидно са вашите представи", заяви по повод преговорите Борис Бонев.

В началото на заседанието Васил Терзиев направи отчет за свършеното през изминалите три седмици, като посочи, че го прави на добра воля, без да е задължен на това. Терзиев отчете направеното по три теми - план-сметката на чистотата, смяната на ръководителя на общинското предприятие за преработка на отпадъци, ограничението за нискоемисионната зона в центъра и снегопочистването. 

Кметът на София отново призова общинските съветници към разум и мъдрост, за да може да бъде избран председател. 

"Важно е всички да проявим мъдрост, да загърбим тяснопартийните интереси и да дадем възможност на СОС да работи. Надявам се в предстоящото тайно гласуване днес да изберете най-достойния сред вас, за да започнем да решаваме проблемите на София", каза Терзиев.

Карлос Контрера предложи големите политически групи да дадат крачка назад и да бъде номиниран за председател на СОС някой от по-малките формации.

"Виждам, че г-н Терзиев полага някакви усилия като кмет да хвърли мостове към различните общински съветници, но това, което се разгаря от самото начало на заседанието от негови съветници, изгаря тези усилия. Направихте мечешка услуга на своя кмет", констатира Карлос Контрера от ВМР. Той препоръча, заради смразяването на тона между ГЕРБ и ПП-ДБ, разговорите да се водят директно със самия кмет. "Г-жо Стефанова, не наливайте допълнително масло в огъня, смирете се малко", обърна се той към водещата заседанието Грети Стефанова и заради отнемането на думата на съветници.

"Ако не бъде намерено някакво сечение, можем да продължим 4 години да го играем този цирк", предупреди той. Контрера призова големите групи в СОС да дадат крачка назад и да номинират един-двама от по-малките на принципа "най-малкото зло". Иначе ще стигнем до същия блокаж, или ще се наложи огромен компромис с председател, който би бил свален още на следващата сесия.

Кандидатите на партиите досега бяха Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. Никой от четиримата обаче не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници при първото гласуване затова между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя второ гласуване, на което не бе избран председател.

На балотаж вече два пъти общинските съветници избираха между кандидата от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев и Диана Тонова от "БСП за България". Бонев спечели 23 гласа, а Тонова - девет гласа, което не бе достатъчно, за да бъде избран председател, тъй като е необходимо той да бъде подкрепен от 31 общински съветници.

Dir.bg