Здравното министерство започва спешни проверки на големите болници.

Инспекциите ще бъдат предприети по разпореждане на премиера Николай Денков с днешна дата, с което е натоварил здравния министър Христо Хинков, потвърдиха от пресцентъра на МЗ пред Dir.bg. В заповедта няма посочен конкретен повод за проверките, но те започват на фона на смяната на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, която е факт също от днес.

Резултатите от спешните инспекции на здравните власти трябва да бъдат оповестени публично, на сайта на здравното министерство, а срокът за приключването им е до края на седмицата. Проверяващите, които ще изпрати здравният министър, трябва да установят нарушения и лоши практики в големите лечебни заведения.

По-рано днес беше съобщено за освобождаването на д-р Валентин Димитров от директорския пост на "Пирогов". Все още няма официално потвърждение от Министерството на здравеопазването, но проверка на Dir.bg в Търговския регистър показа, че са подадени документи със заповед за смяната на д-р Валентин Димитров.

На негово място е назначен доц. Константин Желев Димов, който е бивш кадър на "Пирогов", но от четири години работи в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Света Анна".

И двата документа носят дата 27 ноември и са подписани от здравния министър проф. Христо Хинков.

"Не можем да ви потвърдим за смяната, тъй като в момента министри и заместник-министри са на заседание, и едва след него можем да ви дадем информация", отговориха на нашия въпрос сменен ли е шефът на "Пирогов" от пресцентъра на здравното министерство.

Преди седмица пък председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ обяви, че някой има политически апетити към "Пирогов" и се стреми да овладее спешната болница, като се зарече това да не бъде допуснато.

Дир.бг