Православните християни почитат днес един от най-популярните светци - Николай Мирликийски Чудотворец. Денят се чества като празник на рибарите, моряците и банкерите.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Още като юноша чичо му - епископ на Патара, уговорил родителите му го посветят на служение Богу и скоро го въвел в чин презвитер. Св. Николай бил архиепископ на град Мир по време на десетгодишните жестоки гонения на християните при императорите Диоклециан и Галерий. Тъй като продължавал да проповядва Христовата вяра, бил затворен в тъмница. Едва при император Константин се върнал на архиепископския си престол и дори участвал в Първия вселенски събор в Никея.

Светецът извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците.

Св. Николай се радвал на почит и признание и починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Св. Никола по вода ходи

Никулден има важно място в българската празнична традиция.

Според народните вярвания, когато шестима братя светци си разделяли света, на Никола (версията, в която в България е популярно името на светеца) се паднали всичките води.

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират празненства.

Българите почитат св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява коледната елха.
Това е един от най-популярните именни дни в България - името Николай носят над 90 хил. души. Освен тях днес празнуват Никола, Николай, Нико, Никол, Николина, Николета.

На 6 декември празника си отбелязва и град Бургас.

Шаранът - "слугата" на св. Никола

 

Празникът е съпроводен от богата трапеза. Основното ястие е риба, а традицията гласи, че тя трябва да е шаран.

Смята се, че шаранът е "слугата" на св. Никола. Според легендата веднъж, когато светецът бил в откритото море, го застигнала буря. На дъното на лодката се отворила дупка, от която започнала да влиза вода. Светецът бръкнал в морето, извадил един шаран и запушил дупката с него. Оттогава останала традицията на празничната трапеза да се слага тъкмо тази риба.

За Никулден се приготвят също различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Според народната традиция костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Дневник