Американски учени установиха, че вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт.

Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от  Орегонския университет.

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка.

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter).

БТА