Темата кой ще оглави външно министерство не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление - да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

 

Преди дни Бойко Борисов заговори за предсрочни избори, ако постът не остане за ГЕРБ след ротацията. Сега Иванов коментира, че интересът на Мария Габриел да продължи своята успешна работа като външен министър е абсолютно обективен и легитимен.

 

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на Николай Денков и Мария Габриел.

 

По думите му е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи: "За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса - до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение".

 

На въпрос отива ли държавата на избори 2 в 1, Иванов отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".

Той обаче допусна такава възможност: "Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък".

"Аутопсия" на криминалната конструкция около Мартин Божанов

В началото на разговора Иванов коментира и убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

"Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно", заяви Христо Иванов. По-рано днес президентът Румен Радев поиска операция в институциите, оплетени в зависимости, заради дейността на Мартин Божанов-Нотариуса.

По думите на Иванов тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее ги преодолее, така че материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, да станат публични при наличие на обществен интерес.

Според Христо Иванов убийството на Божанов може и трябва да се превърне в момент на истината за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. "Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", допълни той, цитиран от БНР.

Дневник