С 3,732 млн. лв. ще бъде обновено шуменското III ОУ "Димитър Благоев". Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС и за тях вече е издадено решение за предоставянето им на община Шумен.

Новината съобщи заместник-кметът по образование Светла Станкова.

“С този проект ще се въведат мерки за енергийна ефективност в сградата на училището. Не е предвидено разширение на сградата”, каза за ШУМ.БГ Светла Станкова. Тя обясни още, че училището кандидатства по друга програма на МОН, по която, ако бъде одобрено, ще има възможност да изгради и физкултурен салон.

Основните дейности по одобрения проект за обновяване на училището са свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Ще бъде направена топлоизолация на покрива, стените и пода. Ще се монтират нови прозорци и врати от PVC профил. Ще се изгради нова отоплителна инсталация, ще се монтира ново енергоспестяващо LED осветление. За тази цел са 3 563 738 лв. от общата сума.

137 941 лв. ще са за доставка и монтаж на оборудване/обзавеждане, а 30 847 лв. са предвидени за разходи за организация и управление на проекта.

С други 3,978 млн. лв. 10 училища от областта ще правят физкултурни салони и открити спортни площадки. Парите са по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г. на Министерството на образованието и науката /МОН/.

НУ „Княз Борис I“ в Шумен е с одобрен проект за изграждане на пристройка за физкултурен салон към сградата на училището. Финансирането е в размер на 1 150 900 лв.
Нов физкултурен салон ще бъде построен и в Обединено училище "Христо Ботев", с. Друмево, община Шумен. Стойността на проекта е 1 500 000 лв.

За  600 000 лв. ще бъде направен основен ремонт на физкултурния салон на СУ "Васил Левски" в Нови Пазар.

Седем училища са с одобрени проекти за спортни площадки на открито. Такава ще изгради Второ основно училище "Д-р Петър Берон" в Шумен, а за целта са отпуснати 110 000 лв. Нова спортна площадка ще има и Професионална техническа гимназия "Симеон Велики" във Велики Преслав с финансиране от 139 898 лв. За 99 757 лв. пък Основно училище "Свети Свети Кирил и Методий" в Преслав ще направи основен ремонт на съществуваща спортна площадка 

Четири училища от община Каспичан също ще имат обновени спортни площадки. Обединено училище "Христо Ботев" в град Каспичан ще прави основен ремонт на съществуваща спортна площадка с 80 000 лв., а СУ "Панайот Волов" в Каспичан ще изгради нова спортна площадка с 130 000 лв.

С финансиране от 99 998 лв. нова спортна площадка ще строи Обединено училище "Пенчо Петков Славейков" в село Марково. Основен ремонт на съществуваща  ще направи Обединено училище "Свети Паисий Хилендарски" в град Плиска със сума от 68 000 лв.

ШУМ.БГ