Няма да подпиша т.нар. меморандум. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на пресконференция в сградата на ведомството, цитирана от БТА.

Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, каза външният министър.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи вчера на ГЕРБ-СДС меморандум за управление, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

Незряло и неприемливо, изборите "две в едно" са абсолютно логичен завършек, коментира меморандума в сряда председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство, каза по-късно Кирил Петков от ПП-ДБ.

Това потвърди от Париж и премиерът Николай Денков.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

"Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко - няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията", отбеляза Габриел, цитирана от БНР.

"Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага двете политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служби, регулатори и съдебна система", добави Габриел.

"Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система", каза още вицепремиерът.

"Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел - и остава усещането за това - държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система - да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси", изтъкна Габриел.

Текстовете от меморандума категорично показват, че "по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност", коментира вицепремиерът. Според нея меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват правомощията на останалите власти, каза Габриел.

Как Габриел коментира някои от предложенията

Относно съдебната реформа Габриел заяви, че тя е приоритет, но и за "най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати в рамките на девет месеца", цитира думите й БТА. Това е програма за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно, защо не го заложихме и постигнахме до този момент, или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени, попита Габриел.

По отношение на специалните служби вицепремиерът попита какво налага тези промени и защо е фиксиран срокът 1 юни 2024 г., който съвпада с предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент. Габриел посочи, че липсват аргументи, мотиви, ясни правила как ще станат тези промени, без да застрашат националната сигурност. Липсата на тези аргументи е доказателство, че това може да бъде тълкувано като пореден опит за заемане на постове, чрез които да бъдат овладявани службите, заяви Габриел.

Снимка: БТА

За електронното управление вицепремиерът отбеляза, че не е ясно какво налага тази амбициозна дейност в следващите девет месеца. Действащият министър на електронното управление се движи с охрана от няколко месеца, в резултат от заплахи и натиск от народни представители, каза Габриел и добави, че заплахите засягат обществени поръчки. Този казус все още няма яснота и предложението за реформа в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или овладяване на министерство, коментира Габриел.

Вицепремиерът посочи, че за Комисията за защита на конкуренцията (ключов регулатор - б.р.) се предлага законът да се променя всеки път, в зависимост от това от колко партии се състои коалицият , която управлява в даден момент. По димите ѝ това е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото ни.

За външната политика черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети и България трябва да говори в един глас, каза Габриел.

Тя посочи, че меморандумът е изготвен с хоризонт до декември 2024 г., но за период от четири години. На всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ, попита Габриел.

Вицепремиерът заяви, че огромна част от управленската програма - еврозона, икономика, образование, здравеопазване, регионална политика, енергетика, липсват от меморандума. Те по-малко ли важни ще бъдат за управлението на страната през този период. Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както предложихме от ГЕРБ, каза Габриел. По думите ѝ за всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна, и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие. Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление, каза още Габриел.

Dir.bg