Премиерът Николай Денков е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията. Това съобщи министър-председателят на брифинг в Министерския съвет.

По думите му следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега.

"Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите. Когато се влезе в преговори, ще се обсъдят различни варианти и се търси подходящо решение за всички, посочи Денков.

По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси.

"Всеки от вас може да се запознае с текста на меморандума и ще видите, че в него се поставят съвсем принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на Висшия съдебен съвет, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, по които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Това не е търговия, а са публични и прозрачни процеси", добави той.

Управленската програма е до края на 2024 г., и е естествено тя да бъде обновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят, коментира още премиерът.

Според Николай Денков, за да съществува правителство и парламент, то трябва да се изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата.

Според него основните трудности ще бъдат в Народното събрание. Определи размяната на реплики в парламента като "очевидно разбирателство между ГЕРБ и ДПС" и посочи, че от тези две партии зависи дали ще отидем на нови избори.

"При съставянето на правителството говорихме за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това, че по някаква причина г-н Борисов постоянно принуждава ДПС към съответните решения - той така си е решил".

Следващият етап от управленската програма включва запълване на съставите на Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и ключовите регулатори с изтекли мандати.

Николай Денков отказа да коментира извикването на руския посланик Митрофанова във Външно министерство. Заяви, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

"Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички ние познаваме в България. Ако Украйна загуби опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална".

Дир.бг