След месец трябва да стартира въздушната медицинска помощ по въздух. Трябваше да се случи в края на февруари, но има допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който пристигна в България, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков в ефира на Нова телевизия.

Министърът поясни, че хеликоптерът трябва да бъде дооборудван и затова има известно забавяне. Тече и обучение на персонала, който ще го обслужва. Хинков припомни, че е създадена и специална диспечерска служба за въздушната помощ, като част от системата за въздушна медицинска помощ.

На въпрос за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в болница "Пирогов" Хинков каза, че тя още не е приключила. "Нямам окончателния доклад, но знам по неофициални данни, че този доклад, който се очаква да бъде представен в министерството, потвърждава данните от одитния доклад, който ми даде право да уволня директора на "Пирогов", заяви Хинков. Той посочи, че в първия одитен доклад, в който е открил нарушения, има три отделни части – законови и финансови нарушения, втората е медицинската част, и третата – със снабдяването на лекарства. По думите на здравния министър нарушенията по първата част са най-доказуеми и ясни - има директни нарушения на Закона за обществените поръчки.

На въпрос дали все още иска оставката на директора на "Пирогов", Хинков отговори: "Аз съм го уволнил, не искам оставката му". Според здравния министър много от директорите на лечебни заведения са политически назначения. Според Хинков директорът на "Пирогов" "спада в хипотезата, че е назначен по политически причини".

Относно конкурсите за директори на болници Христо Хинков каза, че съображението е, че след като той си отива като министър след ротацията, е редно следващият министър да осъществи тези конкурси.

Попитан правят ли се опити да го убедят да остане на поста, Хинков каза, че има намеци, но вече е казал, че се оттегля. "Казана дума - хвърлен камък", подчерта министърът, по чиито думи се опитват да го разубедят, но той ще си тръгне.

Здравният министър заяви по темата за забраната за износ на определени лекарства, че е добре тази забрана да се подновява всеки месец. На въпрос кои лекарства се изнасят нерегламентирано, той каза, че се изнасят антибиотици, онкологични лекарства и други. Хинков изрази надежда да може да гарантира, че ще има инсулин на пазара. Вероятно има незаконен износ на инсулин, което е казано на закритото заседание на парламентарната здравна комисия, данни са изнесени от ДАНС, но информацията е секретна, прокуратурата се занимава, ГДБОП също, каза Христо Хинков.

Министърът каза, че проблемът с инсулина е хроничен и се обостря периодично. През декември имаме 15 сигнала за недостиг в аптеките, от януари и февруари сигналите са само пет. Основният проблем, според него, е свързан с търговците на едро – няма връзка между тях и аптеките. Така се получава недостиг особено в по-отдалечени райони. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки и там нещата са добре, каза министърът.

На въпрос защо все още се налага да се събират пари за лечение на деца и за смъртта на малката Амая преди дни, министър Хинков каза, че трябва да има промени в Закона за лечебните заведения, като една от тях е създаване отново на Агенция за трансплантацията и Фонд за лечение на деца в чужбина, който беше преместен. Родителите на Амая са взели решение да се заемат сами със ситуацията, те не обвиняват държавата и здравната каса, каза министърът. НЗОК има достатъчно средства, за да може да покрива такива случаи за лечение в чужбина. Създаването на една агенция по трансплантации, ще координира много по-добре както трансплантациите в страната, така и транспорта, така че да има решение на нормативно ниво. Създаването на такава агенция ще внесе ред в цялата тази ситуация, заяви Хинков. Той подчерта, че през последната година страната ни е отбелязала рекорд по донорски ситуации и трансплантации.

БТА