Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира възможността предстоящите избори да са 2 в 1.

“Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи - логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес”.

В ефира на БНТ Нейкова допълни, че има различни избирателни права за избиратели и кандидати. За изборите за Европейски парламент се изисава уседналост, докато за парламентарните - не. “При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините", заяви още тя.

По думите ѝ, ако изборите са "2 в 1" се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори. “Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини", допълни Камелия Нейкова.

Днес.бг