Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов. Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв.  включително, колкото е и линията на бедност за тази година. Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни  40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“. Комисията отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер. От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април  до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на ДОО.

В зала разискванията вървяха едновременно и по двата законопроекта.

Предложението е да бъде възстановена практиката за даване на добавки за Великден и сме предложили да бъде дадена сумата от 75 лв. на пенсии за пенсионери с доходи до линията на бедност, каза в началото на заседанието Деница Сачева, председател на комисията и един от вносителите на законопроекта на ГЕБР-СДС и ДПС. За последен път такава добавка е дадена през 2023 г. и в размер на 70 лв. на пенсионери с доходи до линията на бедност, припомни тя.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) винаги е изразявало становище в подкрепа на мерки за повишаване доходите на парите за пенсионерите, каза ресорният заместник-министър Николай Найденов. По думите му обаче трябва да има постоянен характер. Тези добавки имат характер на социално подпомагане, тяхното изплащане не е свързано с осигурителен принос на лицата. В тази връзка считаме, че великденските добавки не следва да са от бюджета на ДОО, а е необходимо да бъдат регламентирани със системата на социално подпомагане, подчерта той.  

Личи си, че сме открили предизборната кампания малко преди Централната избирателна комисия да я открие, каза зам.-председателят на социалната комисия и депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Искрен Арабаджиев. От една страна ГЕРБ-СДС и ДПС, а от друга - "Възраждане“, се опитват да използват държавни средства, за да получат подкрепа на определени група хора в държавата, коментира той. Смятаме, че пенсионната система се изхаби достатъчно в годините и едно от нещата, допринесли за това, са ковид добавките, които продължиха доста дълго, отбеляза още депутатът. По думите му пенсионерите трябва да бъдат подкрепяни, но това трябва да е през подоходен и през имуществен критерий през Агенцията за социално подпомагане. Арабаджиев изказа мнение, че законопроектът на ГЕРБ-СДС и ДПС противопоставя пенсионерите. В изказването си той застъпи тезата, че трябва да се продължи политика за трайно увеличение на пенсиите.

Социалната политика е надпартийна, заяви Цветан Предов („Има такъв народ“). Една добавка би успокоила населението, каза той, добавяйки, че е наясно, че предложенията, направени сега, са „политически ход“.

Зам.-председателят на социалната комисия и депутат от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков обяви, че и в комисия, и в пленарната зала социалистите ще подкрепят и двата законопроекта – на ГЕРБ-СДС и ДПС и този на „Възраждане“, защото смята, че има нужда от такава подкрепа за пенсионерите. Социалистите обаче имат забележка по предложенията откъде да бъдат осигурени парите. „БСП за България“ ще предложат между първо и второ гласуване всички пенсионери да получат коледни добавки диференцирано, обяви Гьоков. 

Покупателната способност на хората падна значително, коментира Георги Георгиев от ПГ на „Възраждане“. По-късно той предложи на членовете на комисията да се направи работна група, която да обедини предложенията и от двата законопроекта, да прецизира текстовете, за да се стигне до възможно най-добрия вариант в полза на пенсионерите.

БТА