Който напише в платформата ТикТок кодовата дума #skincare, т.е. грижа за кожата, няма нужда да търси дълго - по темата вече има към 18 милиона видеа, включително от деца и младежи, разказва германската обществена телевизия АРД.

Бритън и Байла са две сестри на десет и на осем години, които в акаунта на майка си в ТикТок редовно демонстрират как се грижат за кожата си. Видеото, в което те обясняват как почистват лицата си преди лягане, е гледано 45 000 пъти. При това използват не просто вода, а различни други продукти, много от които изобщо не са евтини, посочва германската обществено-правна медия.

Грижата за детската кожа - все по-популярна

Лекарката Кристен Кук свидетелства пред АРД, че в практиката ѝ грижата за кожата на децата заема все по-голямо място. "През последната година ми се наложи да проведа множество разговори с деца между 8 и 11 години за грижите за тяхната кожа", споделя с изумление тя. Идвали родители, които носели козметични продукти и питали: "Това достатъчно сигурно ли е за моето дете?". Броят на този вид разговори непрестанно расте, казва лекарката.

Естествено социалните медии играят особено голяма роля. Днес няма и една козметична фирма, която да няма силно присъствие там, посочва пред АРД експертът по маркетинг Дениш Шах - просто социалните медии са твърде влиятелни и ефективни.

Важно е съдържанието на продуктите да е подходящо за децата

Един от най-ярките примери са инфлуенсърката Ким Кардашиян и нейната дъщеря Норт. Момичето, което е на десет години, публикува още в края на 2022 година видеа, които показват как се грижи за кожата си. Други деца на нейната възраст последваха примера ѝ - като осемгодишната Мади, която също от акаунта на майка си демонстрира в ТикТок в каква рутина са се превърнали за нея грижите за кожата. Майка ѝ я била подтикнала да се заеме с тази дейност - колкото по-рано, толкова по-добре, обобщава по този повод АРД.

Меките почистващи и овлажняващи кремове, както и слънцезащитните препарати са напълно достатъчни, казва Кук. Но козметиката в никакъв случай на трябва да съдържа вещества като ретинол, хиалуронови киселини, ниацинамид или витамин С. Те биха могли излишно да раздразнят кожата на децата, да доведат до обриви или дори до акне. В интернет този въпрос не се обсъжда често, отбелязва германската обществено-правна медия.

Печалбите на козметичните концерни растат

В ТикТок седемгодишната Хейвън дава на един серум оценка 10 от общо 10 възможни точки. 50 милилитра от него струват 49 долара или около 45 евро. Въпреки това марката се ползва с голям успех в мрежата. На сайта си тя посочва, че много от продуктите ѝ не са подходящи за деца под 13 години.

Но това не оказва особено влияние върху оборота. Само през тази година козметичните концерни в САЩ са спечелили 475 милиона долара с продукти, предназначени за грижата за кожата на бебета и деца. Така гласи преценката на платформата за статистически данни Statista, цитирана от АРД. А прогнозите са, че в следващите години тези числа само ще растат.

Дир.бг