Доскорошният премиер и водач на листата на ПП-ДБ в Шумен Николай Денков, заедно с двама от лидерите на коалицията Кирил Петков и Атанас Атанасов, проведе открит разговор с шуменци пред пълна зала снощи.

Денков акцентира върху свършеното до момента не само в страната, но и в региона на Шумен. „Увеличението на доходите, включително на пенсиите, безплатните лекарства, стъпките за по-достъпно и качествено образование и здравеопазване, подкрепата за бизнеса и за индустрията, безпрецедентните средства, които отпуснахме за общински проекти – всичко това се усеща от хората, затова си струваше“, каза акад. Денков.

Специално за свършеното от правителството за Шуменския регион, Николай Денков отбеляза ускоряването на процесите по издаване на „Синя карта“ за работа на чужденци-специалисти у нас, което е важно и за Индустриалната зона тук. Издадени са и над 20 сертификата за инвестиции в размер на близо 500 млн. лв., включително в община Шумен. Филиалът за спешна медицинска помощ Върбица стана един от първите центрове за бърза помощ, които вече имат високопроходими линейки. А по националната програма за общински проекти, приета от редовния кабинет, са осигурени средства за изграждане на нови и ремонтиране на съществуващи водопроводи на Шуменски регион.

„Има пари и за ремонти на улици, общински пътища и площади. За реконструкции на ВиК мрежи – отдавна наболял проблем за областта. Предвидени са средства и за саниране на училища и детски градини в региона. Проектите, които подписахме с общините тук само за 10 месеца са общо 21 за 27,3 млн. лв. За сравнение, за 4 години последният кабинет на ГЕРБ е подписал само 5 проекта за 2,1 млн. лв., или над 10 пъти по-малко», изтъкна Денков.

Той отбеляза като много важна рехабилитацията и реконструкцията на уличната мрежа, тротоарите и съоръженията на ул. „Северна“ – основната пътна артерия на квартал „Еверест“. Финансирането за нея е осигурено, за да се подобри градската среда, а хората в района да стигат по-бързо и лесно до жилищата си. А тъй като спортната инфраструктура също е приоритет за града, с още 38 милиона лева от националния бюджет ще се реконструира и реновира и стадион "Панайот Волов".

„Цялата кампания на ГЕРБ през последните няколко месеца се състои в две основни лъжи – че нищо не е направено и че ние сме като тях. Ако бяхме като тях, сега щях да бъда вицепремиер, а не да обикаляме страната като Апостоли и да се опитваме да обясним как бъдещето зависи от вас“, подчерта Денков.

„В неделя казахме, че намаляването на пенсиите е абсолютно неприемливо за нас. Радваме се, че управляващите сега разбраха грешката си и я поправиха. По същия начин очакваме да се случи с цената тока, за която служебният енергиен министър каза, че трябва да се увеличи. Третият номер, който няма да мине, е с управителя на Здравната каса, неправомерно отстранен от ГЕРБ и ДПС в парламента. Заведено е дело в Конституционния съд за нещо, което беше абсолютно ясно, че е против правилата на Конституцията“, заяви акад. Денков.

Той отбеляза, че ПП-ДБ работи за мнозинство за нормална европейска България, за да може страната да продължи напред - и призова всички да излязат да гласуват на 9 юни с номер 14.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков подчерта, че с всяка една последваща среща с хората вижда все по-пълни зали. Според социологическо проучване 80% от имащите право на глас не са доволни от ситуацията в България. „Ако те отидат до урните и броят на гласуващите достигне този в Германия, ДПС няма да успее да вкара в Парламента повече от 18 депутати“, заяви Петков. Той подчерта, че Пеевски и Борисов не са силни, защото гласуват за тях, а защото много хора не гласуват.

Сред присъстващите бе споделено мнението, че Борисов и Пеевски нямат интерес България да влезе в еврозоната, защото тогава ще има мониторинг на банките и няма да може да се крадат държавни пари със сакове. Мониторингът на четирите големи банки вече го има, отговори съпредседателят на ПП и финансов министър в кабинетите „Петков“ и „Денков“ Асен Василев. „Няма го на по-малките банки и саковете излизат оттам. Като влезем в еврозоната, ще има мониторинг и на тях. По-големият проблем за тях е, че като ни приемат, ще има много скрити пари под дюшеци, които трябва да се обърнат от левове в евро. Ето защо влизането на България в еврозоната среща много вътрешна съпротива“, поясни Василев.

„Предстои ни истинска битка за Парламента. Техните 5 стълба са ясни, какви са вашите?“, попита мъж от залата. Асен Василев посочи, че разчитат на изненадата. „Когато си с 67 от 240 депутати и си разкриеш плановете как ще атакуваш, губиш. Ако аз преди 3 години бях казал, че ще внедрим нов европейски икономически модел и че ще спрем техния на постната пица, нямаше да можем да го въведем. Това, че го направихме, е защото ги изненадахме и те не се усетиха какво се случва“, подкрепи с пример думите си Василев.

 „Нито веднъж не сме имали мнозинство в Парламента, но въпреки това направихме толкова много добри промени. Давате ли си сметка как с 67 депутати първия път и с 63 втория успяхме да накараме другите в Парламента да приемат нашата програма, да работят по нея, да изкарат резултатите, които ви показваме. Ще успеем да постигнем целите си и сме успявали, но ако искате да направим повече и да продължим напред, трябва хората да гласуват“, заяви и акад. Денков.

Пресцентър на "Продължаваме промяната"-Шумен