Между 10 и 15 процента от насажденията от бял и черен бор на Шуменското плато съхнат заради вредител. Дърветата са нападнати от гъбата Diplodia pinea, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/. 

Съхненето е установено от експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен /РДГ/ след обход на засегнатите площи.

Подобно съхнене, причинено от патогени и гъби, се наблюдава в цялата страна.  
Според директора на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов основните причини за това са създаването в миналото на гори на нетипични за дървесните видове места, продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които водят до чувствително намаляване на атмосферната влажност.

Пред ШУМ.БГ той обясни, че процесът на съхнене е засегнал не повече от 15% от боровата хора на Платото. „Хората трябва да са спокойни – няма как цялата гора да изсъхне изведнъж. Засега наблюдаваме процеса. Ако той продължи и догодина, заедно със специалистите от Лесозащитната станция ще се прецени какви мерки да се вземат“, каза Гелов. За съжаление, срещу подобни гъби няма препарати за растителна защита. 

„Гората на Шуменското плато е залесена през миналия век предимно по икономически причини – за добив на дървесина за промишлеността, като видовете не са били много добре съобразени с климата и надморската височина на местата, на която е създавана“, заяви инж. Гелов.  
Той добави, че дърветата имат способи за самозащита от подобни вредители. Възможно е изсъхналите и опадали иглички да се възстановят сами.

Ако се стигне до задълбочаване на процесите обаче, решението е санитарна сеч и последващо ново залесяване.

ШУМ.БГ