Състезателят на шуменския клуб по шах „Шумен“ Християн Илиев спечели квота за участие на Световното първенство по класически шах до 18 години в гр. Флорианополис, Бразилия, което ще се проведе от 28 октомври до 8 ноември тази година, съобщиха от клуба.

Квотата за Христяин стана факт, след като той зае трето място в общото класиране и първо при 18-годишните на международния турнир по класически шах в Котел - Шахматен фестивал "Георги Раковски".

В надпреварата участваха 98 шахматисти. Победител стана международния майстор Сашо Николов със 7,5 т. Втори е полякът Матей Швикарц също със 7,5 т.

Християн набра 7 точки от 9 като успя единствен да нанесе поражение на победителя в турнира мм Сашо Николов. Това представяне му донесе и повишение на рейтинга по класически шах със 146 точки.

За другите двама участника от клуба, Еге Есмер (4,5 т., 47 място) и Велин Симеонов (4 т., 61 място), турнирът беше една много добра възможност за набиране на опит и среща с по-силни от тях противници, казаха още от клуба.

ШУМ.БГ