Почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставките на Делян Пеевски и още петима от ръководството на движението в обръщение до членовете и симпатизантите на партията. Доган заявява, че е налице "опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията". Основателят на ДПС е категоричен, че никой не може да открадне или да присвои ДПС.

Той отбелязва, че е налице системно неспазване на Устава на партията и на решенията на националната конференция на Движението. Изказва възмущение, че хора от ДПС са заплашвани и от негово име. "Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!", заявява Доган.

Останалите от ръководството, на които иска оставките наред с тази на Пеевски, са Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС и Радослав Ревански - член на ЦОБ. Доган заявява още, че предоставя правото на колективните органи да решат дали шестимата ще продължат да бъдат членове на ДПС.

Ето и пълният текст на изявлението на почетния председател: 

"Скъпи Депесари!

Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази криза е породена от:

- Системно неспазване на Устава на ДПС;

- От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.);

- От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!

/ dir.bg