Консумацията на много яйца е вредна за здравето. Прекомерната злоупотреба с този хранителен продукт може да доведе до диабет от тип ІІ, откриха учени. Този извод е направен след 25-годишно изследване на диетичните навици, в което са взели участие над 20 хиляди мъже и над 36 хиляди жени, съобщава ИТАР-ТАСС. Преди това не е била открита връзка между консумацията на яйца и диабета. В течение на периода на научно наблюдение е открит диабет при 1921 мъже и 2112 жени. Оказва се, че прекалено многото яйца в дневното меню повишава холестерина и глюкозата в кръвта. Най-висок риск е регистриран при хората, които ежедневно са яли яйца. Въпреки, че те съдържат много полезни вещества и витамини, като калций, фолиева киселина, йод, белтъчини и други, честата им консумация в големи количества води до понижаването на т.нар. „добър“ холестерин HDL. Анализирайки получените данни медиците от Харвардския университет препоръчват: ограничите яйцата до два-три пъти седмично. /БГНЕС