Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм.В средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само за сладкарските изделия. Източните страни обаче не могат да си представят съществуването без джинджифила. Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия. Казват, че джинджифилт с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркум. Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Японците пък го използват и като захаросан или кисел. Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание така и произлиза известния сладкиш "ginger bread" (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие "ginger ale" (джинджифилова бира). Джинджифилът има антибактериални, аналгетични и успокоителни действия. Учените го препоръчват на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гаденето и повръщането. Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата жлъчката. Помага и при подуването, а истински магьосник е когато става въпрос за грип или настинка. Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие. Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсични материи от организма, а изсушеният корен за болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица и др. Естествено и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета. Когато се купува трябва да се избере този който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник увит във фолио или по дълго време във фризера. /БГНЕС