Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ започва унищожаването на готовите продукти с ирландско свинско месо, които бяха засечени у нас, съобщиха от ведомството. Анализите на референтната за Европейския съюз лаборатория в Холандия показаха неколкократно завишени нива на диоксин в изпратените от НВМС проби. Пробите бяха взети от поставените под възбрана от експертите 78 600 броя консерви и 15 263 кг. трайни и малотрайни колбаси. На 11 декември 2008 г. в Брюксел Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните реши да бъдат взимани проби от готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско месо. Комитетът взе решение суровото свинско, произведено в Ирландия след 1 септември, да бъде унищожено във всички страни от ЕС. Готовата продукция ще бъде унищожена в екарисажа във Варна, където вече бяха изгорени засечените у нас 61 456 кг. сурово ирландско свинско. Остатъчното брашно ще бъде извозено в циментовия завод в село Златна Панега за допълнително високотермално изгаряне. В рамките на 3 дни след пристигането на нотификацията от ЕС за вероятността в страната да е влязло замърсено с диоксини ирландско свинско месо инспекторите на ДВСК зясякоха и възбраниха наличното у нас ирландско свинско, произведено след 1 септември – общо 76 394,9 кг. Разходите по анализа на пробите и унищожаването на месото и готовата продукция се поемат от НВМС, а обезщетенията ще се договарят между фирмите-търговци на дребно, вносители и производители на месото. /БГНЕС