До 3% соя в шуменските кренвирши
Кренвиршите, които се произвеждат в шуменските месокомбинати, са качествени и съдържат до 3% соя. Това каза директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов на пресконференция днес.
На територията на Шуменска област има 12 месопреработвателни предприятия, 5 от които покрили изискванията на ЕС и получили правото да изнасят продукция на запад. „Кренвиршите съдържат машинно обезкостено месо /прат/, сланина, соев изолат и подправки. Това са суровините“, заяви Христов, като не разкри процента на другите съставки освен соята. Кебапчетата имали около 60% червено месо и 40% тлъсто месо, оцветители, соя и подправки. Всички съставки били одобрени съобразно ветеринарните норми.
В нашата област има 23 предприятия, произвеждащи храни. 14 от тях са покрили структурните изисквания на европейските регламенти. „Наблюдава се повишаване на отговорността на производителите, подобряване на условията, на технологичните възможности, и в крайна сметка имаме един безопасен продукт“, каза Иван Калоянов, нач. отдел „Държавен ветеринарно-санитарен контрол“ към РВМС. Миналата година са бракувани 15 тона храни, а от началото на 2009-та до сега не е бракуван и унищожен нито килограм хранителен продукт или суровина.
През 2008-ма инспекторите са взели 570 проби от 6-те млекопреработвателни предприятия, като не са констатирани нарушения.
ШУМ.БГ
2621
35
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
ха-ха
Така е Петя,но другарите Христов и Калоянов казват, нашите кремвирши са от 3% соя и 97% месо-ха ха
Читател
Като ям и пърдя като кон/моля за извинение/ Месото в устата скърца, няма вкус, а една наета от мен котка отказа да яде малотрайни колбаси. И се чудя, братя, тия търговци човешки същества лиса, съвест имат ли, не знаят ли, че ще плащат за отровите си, така както моя баща, осакатен от мозъчен удар, плаща за едно убийство на неговия баща. А беше образец за човек. НЕ си въобразявайте, мили търговци, че сте недосегаеми. Скъпо ще плащате за злините.
246
Абсолютно съм сигурен,че д-р Христов цитира рецептите за правене на кренвирши.Напрактика никаква проверка не се е извършила защото всичките производители са били предупредени за нея и те са се подготвили предварително.Истината е че се мелят всякакви отпадъци от животните,а в пилешките кренвирши на Разград дори и перушина,кожи,нокти и каквото си помислите.Да иде някой да види ДВСК когато наближат празници.Докторите немогат да носят торбите с меса и местни произведения на тези фирми.Така че да не ми говорят за проверки.
vsi4ko e mente
ISKAM DA SPODELIA KAK SE PRAVEHA PREDI 2G. KRENVIR6I V BRADURS-PRAT 60%,soia15%,smliana slanina 10% i 15% nikakvo vestestvo na prah razburkano s topla voda/kato ka6a e/ i, ocvetiteli i sol -aromatizator da ne miri6e na lo6o.stoto napulnen surovia krenvir6 e nepriaten na miris i moge da povurne6.za peoverki se puskaha krenviri i s malko meso bez ka6ata.
Кремвирш
Който купува той спнсорира производителите на тези химии. Просто не купувайте и те сами ще се откажят да произвеждат.
Брамас 96
Справките за СЖП(странични животински продукти)не са ло обобщени за м.януари, за да отчетете бракувана продукция.
az
to da beshe samo v krenvirshite,vsichko e pulno s bokluci
ШУМ.БГ
Този коментар бе изтрит заради неспазване на Правилата
проста сметка
При цена 4лв. за пилешките кремвирши 0,80лв е ДДС, 1лв. надценка на търговеца на дребно, 0,20лв транспортни разходи и други, т.е цената на производителя е около 2,00лв. От тях за труд, ток, вода,опаковка, реклама, счетоводства, одити подръжка на НАССР-системи, ISO-та и други простотии + печалба. Следователно суровината в тях е на стойност около 0,30 - 0,50лв.За толкова пари какво очаквате? Филе от щраус ли да има вътре?Естествено, че на тази стойност може да се сложи вътре само смляна перушина, кости, крака и малко овкусители и оцветители.