До 3% соя в шуменските кренвирши
Кренвиршите, които се произвеждат в шуменските месокомбинати, са качествени и съдържат до 3% соя. Това каза директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов на пресконференция днес.
На територията на Шуменска област има 12 месопреработвателни предприятия, 5 от които покрили изискванията на ЕС и получили правото да изнасят продукция на запад. „Кренвиршите съдържат машинно обезкостено месо /прат/, сланина, соев изолат и подправки. Това са суровините“, заяви Христов, като не разкри процента на другите съставки освен соята. Кебапчетата имали около 60% червено месо и 40% тлъсто месо, оцветители, соя и подправки. Всички съставки били одобрени съобразно ветеринарните норми.
В нашата област има 23 предприятия, произвеждащи храни. 14 от тях са покрили структурните изисквания на европейските регламенти. „Наблюдава се повишаване на отговорността на производителите, подобряване на условията, на технологичните възможности, и в крайна сметка имаме един безопасен продукт“, каза Иван Калоянов, нач. отдел „Държавен ветеринарно-санитарен контрол“ към РВМС. Миналата година са бракувани 15 тона храни, а от началото на 2009-та до сега не е бракуван и унищожен нито килограм хранителен продукт или суровина.
През 2008-ма инспекторите са взели 570 проби от 6-те млекопреработвателни предприятия, като не са констатирани нарушения.
ШУМ.БГ
2622
35
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
ЗНАМ
a накиснатото във солена вода за 48 часа ВЕЛПАПЕ, къде го забравят тия "контрольори"?
КАШОНИ И СОЯ, Е ТВА ЯДЕМ! МИЗЕРНИЦИ!!!!!!!
ЗАБРАВИХ, И СТОПЕНИ ОПАШКИ , ХРУЩЯЛИ , УШИ И ТЕМ ПОДОБНИ! МОЯ БЛИЗКА Е РАБОТИЛА, СИГУРНО Е!
Анонимен
грам месо няма ама, грам наистина!
KLIENT-STA4NIK
OBRUSTAM SE KUM VSI4KI HORA NE KOPUVAYTE TEZI OTROVI I BOKLUCI.TAKA SAMI STE SPRAT PROIZVODSTVOTO
DA STE KAGETE AMI BEDNITE NA TOVA RAZ4ITAME-AMI PO DOBRE 1 PILE ZA 5LV I GO SGOTVETE OTKOLKOTO MUR6A.ZA BOGA BRATIA NE IM KOPUVAYTE MENTETATA I TAKA STE SME ZDRAVI I STE SPREM OGROMNITE IM PE4ALBI NA NA6 GRUB I ZDRAVE.
Анонимен
Месото в кремвиршите на "Брадърс Комерс"е от бруцелозни животни.Не ги косумирайте!Въобще избягвайте цялата им продукция.Лъжа и измама е,че работят със собствено месо.Внасят замразени меса!!!
kluh
я този който први това изявление пред медийте и подвежда хората да каже колко му латиха за тази лъжа
До инж.Хасанова
Месото от едри преживни и свине,положително реагирали за бруцелоза, при липса на клинични признаци или патологични изменения в месото и органите се допуска за производство на варени колбаси.
Госпожо Директор на месокомбинат БРАДЪРС КОМЕРС, Вие от какво месо произвеждате месните заготовки? Кой ще Ви повярва, че произвеждате качествени продукти?Вие подвеждате потребителите, а в същото време и собствениците на фирмата.
неъ
....а забелязали ли сте, че всичко което е вакумирано в едни дебели найлони, ни го претеглят на кантарите във фирмените си магазини. Все едно тези опаковки от найлон ни ги продават на цената на луканка, филета, салами и т.н. Лъжат с качеството и грамажа май!?
Докога ще ни правят на бунаци!!! Аз например вече не купувам салам във вакумна опаковка.
пупи
Потребителска култура трябва!Но нали сме бедни ,каква култура.
Но да се върнем по темата и да уважим мненията на господата ветеринари.
14 предприятия от областта са покрили структурните изисквания на европейските регламенти.Едно от тези предприятия е "Брадърс комерс".В него има постоянно присъствие на официални ветеринарни лекари и въпреки това месни продукти като саздърма,печени кюфтета и кебапчета не фигурират в официалното разрешително по Закона за храните,но са едни от най-търсените и произвеждани асортименти.Питам господата ръководители на РВМС дали са констатирали тези нарушения, къде се произвеждат тези асортименти, защо носят елипсовидна маркировка.Защо седем месеца продължава заблуждаването на новите собственици и на потребителите.Официалните ветеринарни лекари не трябва ли да издадат разпореждане за спиране на незаконната кланица за неотложно клане, в която се произвежда саздърмата, вместо това те продължават да прикриват дейността й.Тези продукти,произведени извън регламентираното предприятие не могат да се квалифицират като безопасни продукти, а като високо рискови.Недоумявам как е възможно и това ли е повишаване на отговорността на производителите за производство на безопасни продукти.Жалко за собствениците, че имат намерение да произвеждат качествена продукция , но са се предоверили на не особена компетенция на служители и ветеринарни консултанти.
предполагащ
Имам чувството, че из коментарите пише някоя злобна бивша девесекарка. И след като е толкова навътре в нещата нека да посочи какво самата тя направи за да не се случват подобни неща?