Кренвиршите, които се произвеждат в шуменските месокомбинати, са качествени и съдържат до 3% соя. Това каза директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов на пресконференция днес. На територията на Шуменска област има 12 месопреработвателни предприятия, 5 от които покрили изискванията на ЕС и получили правото да изнасят продукция на запад. „Кренвиршите съдържат машинно обезкостено месо /прат/, сланина, соев изолат и подправки. Това са суровините“, заяви Христов, като не разкри процента на другите съставки освен соята. Кебапчетата имали около 60% червено месо и 40% тлъсто месо, оцветители, соя и подправки. Всички съставки били одобрени съобразно ветеринарните норми. В нашата област има 23 предприятия, произвеждащи храни. 14 от тях са покрили структурните изисквания на европейските регламенти. „Наблюдава се повишаване на отговорността на производителите, подобряване на условията, на технологичните възможности, и в крайна сметка имаме един безопасен продукт“, каза Иван Калоянов, нач. отдел „Държавен ветеринарно-санитарен контрол“ към РВМС. Миналата година са бракувани 15 тона храни, а от началото на 2009-та до сега не е бракуван и унищожен нито килограм хранителен продукт или суровина. През 2008-ма инспекторите са взели 570 проби от 6-те млекопреработвателни предприятия, като не са констатирани нарушения. ШУМ.БГ