Неустоимият аромат на пържени картофки се дължи на смесица от миризми на карамел, лук и ... дъска за гладене, установи екип от британски учени. Учените от лаборатория на университета в Лийдс (Северна Англия) изолирали различни аромати от миризмата на пържените картофки и открили сложна смесица, която варира според техниката на пържене, използваната мазнина или вида картофи. Те анализирали ароматите, различавани от човешкия нос, с помощта на техники за разделяне и анализ на молекулите, хроматографията и спектрометрията на масата. Изследването било поръчано от Съвета на картофа, британската организация, рекламираща този продукт. Учените забелязали, че в миризмата на пържените картофки, които се подлагат на обикновено пържене, могат да бъдат различени три аромата, а тези, които преминават през двойно препържване, ароматите са по-сложни и варират от горчивото авокадо, през карамел, сирене, лук, цветя и естествено картоф. /БГНЕС