Екипът на доктор Касади от университета в Индианаполис потвърди, че когато храната се дъвче по-дълго време се увеличава чувството за ситост след храненето. Учените помолили 13 доброволци да консумират 55 грама бадеми, които да ги дъвчат 10, 25 или 40 пъти. Три часа след това станало ясно, че в зависимост от това кой колко е дъвчел и чувството за глад е било различно. Хората които са дъвчели повече бадемите били по-малко гладни, от онези които дъвчели по-малко. Хората които дъвчели 40 пъти бадемите имали по-ниско ниво на инсулин от другите доброволци и по-малко желание за хранене. Чувството за ситост и впечатлението че не си гладен след храненето се определя от хипоталамуса на мозъка и поръчва от холецистокинина (хормона на насищането). По-високо ниво от този хормон особено след ядене намалява желанието за хранене, а по-ниско ниво дава сигнал към мозъка за глад. /Maxisciences