Учените от Харвардския университет произведоха инхалатор, който помага на любителите на шоколад без проблемно да се наслаждават на този деликатес без да се страхуват, че ще напълнеят. "The Whif" е наименованието на инхалатора, който засища нуждата от шоколад без дори да се консумира и една калория. Професор Дейвид Едвардс, който с група студенти работил върху откритието, е бил вдъхновен от разсъжденията за новия футуристичен начин за внасяне на храна в организма. "През вековете, консумираме все по-малко храна и в по-малки интервали. Внасянето на храна все повече прилича на вдишване и с комбинирането на кулинарни трикове и аерозолни методи, помага се на навиците за хранене да се приведат до логичен край", обяснява професорът. Лицето, което ползва инхалатора вдишва шоколадовия прах, намиращ се в малък пластмасов цилиндър. Създателите твърдят, че е абсолютно безвредно, защото намиращите се парчета са достатъчно големи за да не може да стигнат до белия дроб. Според учените инхалаторът е първата крачка в настъпващата гастрономическа еволюция. Те подчертават, че шоколадът е само началото и че възнамеряват в бъдеще да произведат нови инхалатори с различни видове храни, от които някой ще бъдат разработени заедно с големите готвачи. Инхалаторът ще започне да се продава от края на април, а цената му ще бъде 2 долара. Той ще се предлага в четири вкуса -млечен шоколад, мента, манго и малина. /БГНЕС