Сандвичите с шунка се дават на хиляди деца ежедневно под формата на пакетирана закуска или обяд, посочва британският таблоид "Дейли Мейл". Много родители ги смятат за здравословен избор за техните деца. Сега, обаче, на родителите се препоръчва да не поставят сандвичи в кутиите за обяд на децата си, защото увеличават риска от рак. Шунката, беконът и другите видове обработено месо увеличават риска от рак на дебелото черво, според ново изследване в тази област. Давайки сандвичи с шунка или салам на децата, означава увеличаване на риска от развитие на рак по-късно в техния живот, сочат данните. По-здравословни хранителни алтернативи са рибата, нискомасленото сирене или малки количества необработено месо като пилешкото. Учените изчисляват, че във Великобритания около 3 700 от случаите на рак на дебелото черво може да се предотвратят, ако хората ядат по-малко от 70 грама обработено месо седмично, което се равнява на три резена бекон или шунка. Световният фонд за изследване на рака съобщи, че въпреки че изследването не е фокусирано върху последиците от храненето с обработено месо в детството, "убедителното" доказателство за това при възрастните трябва да алармира за предпазване на подрастващите, ако това е възможно. Сред анализа на хиляди изследвания за начина на живот и рака е било установено, че малките количества обработено месо увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво с 20%. Обработеното месо може да предизвика и рак на простата, белите дробове, стомаха и хранопровода. /БГНЕС /