Консумацията на зелен чай, една от най-популярните напитки в източните страни, може да подобри състоянието на костите, стимулира растежа на костната тъкан, забавя нейния разпад и предотвратява остеопорозата, се казва в статия на китайски учени, публикувана в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry. Авторите на статията Бин Чжунлен от Университета на Хонконг и неговите колеги отбелязват, че много предишни изследвания са показали благотворния ефект на зеления чай при профилактиката на рака и сърдечните заболявания. Някои изследователи при експерименти с клетъчни култури са установили, че чаят може да бъде полезен за костите, но е оставало неясно, кои вещества отговарят за този ефект. Китайските учени са взели клетки от гризачи, от които се формира костна тъкан и в течение на няколко дни са ги изложили на действието на трите главни компонента на зеления чай - катехини. Резултатите са показали, че едно от тези вещества - епигалокатехин (epigallocatechin - EGC) увеличава със 79% активността на ключовите ферменти, съдействащи за растежа на костите. EGC също така значително увеличава нивото на минерализация на костната тъкан, отбелязва РИА "Новости". Учените също така са установили, че високата концентрация на ECG блокира активността на едни от типовете клетки - остеокласти, разрушаващи костната тъкан. При това компонентите на зеления чай не показват токсичен ефект върху клетките. БГНЕС