Учени от Хонг Конг твърдят, че зеленият чай съдържа химически вещества, които забавят отслабването на костите. Научен екип, ръководен от Пинг Чънг Ленг от Института по китайска медицина към Китайския университет в Хонг Конг, изложил клетки на костната тъкан, произвеждащи костно вещество, остеобласти, на три основни съставки на зеления чай, епигалокатехин, галокатехин и галокатехин галат в продължение на няколко дни. Учените, чието изследване е публикувано във в. "Agricultural and Food Chemistry", открили също така, че един от тези елементи, епигалокатехинът, засилва дейността на ключов ензим, който стимулира растежа на костите до 79%. Изследователите установили също, че високата концентрация на епигалокатехин блокирала дейността на определен вид клетки, известни като остеокласти, които разрушават или отслабват костите. Освен това учените подчертават, че не са открили токсични ефекти, причинявани от епигалокатехина на костните клетки. БГНЕС