Много скоро - режеш лук без сълзи
В източната кухня кромид лук е една от основните и неизбежни съставки, а японските учени са на прага да открият нов вид от този зеленчук, който при беленето и рязането му няма да има сълзи.
Така този най-известен зеленчук, който при подготовката му преобразява готвачи и домакини в "ревльовци" ще може широко да се използва в менюто в ресторанти и домакинства благодарение на групата японски учени. Те са изолирали ензима на лука който кара очите да сълзят. Това ще бъде наистина първата крачка към създаването на генетично модифициран кромид лук, който ще запази всички свои качества и ще бъде толкова вкусен колкото и този който предизвиква сълзи. "Открихме в лука ензима к7ойто предизвиква таканараечения 'lakrima faktor' (наименованието на сълзите на латински бел.ред) и неудържимо предизвиква сълзи по време на кълцането на лука", казва Шинсуке Имай, ензимолог от лабораторията "House Food Corporation". Ензимът е основният виновник за създаването на химикала предизвикващ сълзи, а Имай и сътрудниците му са убедени, че характерния вкус и аромат на лука се получават от други съставки на зеленчука и може да бъде елиминиран ензима без да има промени в хранителните му съставки. Учените публикували резултатите от изследването в британското списание "Nature", където уточняват, че ще продължат изследването си за да установят какви роли играе ензима в създаването на характерния вкус и аромат на лука.
БГНЕС
170
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар