Небцето може да усеща вкуса на мазното
Човешкото небце може да разпознава вкуса на мазното, превръщайки го по този начин в шестия вкус, освен солено, кисело, сладко, горчиво и умами, откриха австралийски учени.
“Стигнахме до извода, че има и шести вкус освен соленото, сладкото, киселото, горчивото и умами. Умами е името на вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати,
които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни. Умами се смята за основен вкус в японската и китайската кухня, но не се споменава често на Запад“. Това обясни ученият Ръсел Кийст, професор в Университета в Мелбърн и ръководител на изследването. Експертите са изследвали 50 души, като са определили тяхната способност да откриват съдържанието на мазнини в различните храни, въпреки че някои от тях изискват по-висока концентрация, отколкото други. Учените са доказали, че това умение е свързано с теглото и процентът на мазнини в тялото. Слабите хора са по-чувствителни към мазнините. Хипотезата на специалистите е, че някои хора губят осезанието си при потреблението на прекалено много мазнини, защото тялото им се адаптира към високо им съдържание в храната. Това е все по-често срещано в хранителните навици на модерното общество, което води заседнал начин на живот, яде бързо и замества с мазнини здравословната храна и балансирания хранителен режим. Ръсел Кийст твърди, че откритието ще разкрие защо организмът реагира по различен начин на мазнини и дали е възможно обонянието да ни помогне в борбата с излишните килограми. /ЕФЕ
441
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар