Италианската общност в Порантруй в Швейцария приготви най-голямото тирамису в света – 2,3 тона, възвръщайки си рекорда, който миналата година й отне френски екип. Близо 155 доброволци от италианската общност запретнаха ръкави и се трудиха 14 часа на пързалката на града, за да измайсторят гигантския десерт, който предложиха за дегустация на публиката. Тирамису-то, високо 8м, заема 50 кв.м и е поставено върху охладена повърхност. За него са отишли 799 кг маскарпоне, 6400 яйца, 350 литра сметана, 189 кг захар, 300 литра кафе, 35 кг какао, 66 литра ликьор и 64 000 бисквити. След проверка на хигиената рекордът е официално потвърден, за да бъде вписан в Книгата Гинес. Предишният рекорд е на сладкари от Лион с тирамису от 1075 кг, а през 2007 г. италианците в Порантруй реализираха първия си рекорд – тирамису от 782 кг. /АФП