30% от всички ракови заболявания в Европа и САЩ са вследствие хранителните фактори. Около 1\3 от туморите при хората са резултат от нерационално хранене, а още повече са онкологичните заболявания, вследствие на комбинацията от неправилно хранене и други канцерогенни фактори като вируси или лъчи, предаде репортер на БГНЕС. Затова консумацията на само 100 грама плодове и зеленчуци на ден намалява риска от образуване на злокачествени заболявания с 20%. Това каза проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика, директор на Националния център по опазване на общественото по време на Националния семинар „Знанието е здраве”, който се проведе днес в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Съставът на приеманата храна е основният и най-чест фактор за развитието на рак. Проф. Петрова информира, че такива храни са червените меса, горещите храни, алкохолните напитки, готварската сол. При печенето на пряк огън на храните или на различни видове добавки в тях като нитрити или пестициди води до риск за развитието на рак. Проф. Стефка Петрова предупреждава, че грилът има мощен канцерогенен ефект - когато месото или картофите се изложат на директен пламък, започва т. нар. „пиролиза” и продуктите придобиват канцерогенни свойства, показват тестовете. Почитателите на месото и колбасите не са по-безобидни от скарата. Нитритът, който се използва при обработката на пушени меса - кренвирши, бекон, шпекови салами, удрят право в стомаха и червата и съответното водят до рак, алармира проф. Петрова. Всички червени меса вдигат риска от отключването на рак на дебелото черво, гърдата, простатата, бъбреците и панкреаса, доказват изследванията. При печене на много висока температура на храни, богати на мазнини, рискът за образуването на рак на стомаха е голям, предупреди още проф. Петрова. Тя препоръча и хората да следят редовно своето тегло, защото затлъстяването или свръхтеглото е един от основните фактори за появата на рак. Свръхтеглото и затлъстяването повишават риска от рак на матката, бъбреците, стомаха, дебелото черво, гърдите, простатата, жлъчния мехур и панкреаса. Намаляването на теглото намалява и риска от развитие на тези хормонозависими видове рак. Тя съобщи потресаващите данни - в България 20% от 5-6 годишните момчета са с наднормено тегло, което в зряла възраст води до големи рискове за образуването на тумори. От тази потресаваща статистика се стига до извода, че България е на едно от първите места по наднормено тегло в Европа, което това води и до увеличаването на заболелите от рак. Проф. Петрова препоръча и някои подходящи храни за превенция срещу рака – чесън, лук, цитрусови плодове, соя, зърнени храни. Те съдържат биоактивни съединения, които спомагат да намаляването на риска от образуването на тумори. Най-малкото два пъти на седмицата трябва да се консумират бобови храни, за да избегнем рака, а и ако добавим и по една чаша червено вино, можем да бъдем напълно спокойни, посъветва още специалистът. Кафето, чая, колата, ягодите, малините, орехите, семената, ядките, билките, но най-вече зеленчуците и цитрусовите плодове са най-големият враг на рака. В това чисто влиза и рибата, която намалява риска от ракови заболявания. Много обаче трябва да се внимава с консумацията на кафето, защото при повишен прием на кафе на ден, това може да бъде вредно. Особено важно е богатството на имуномодулаторите в билките, отбеляза още проф. Петрова. Много интересна особеност на храненето е възможното повлияване на тумора от храни, както и други фактори като тютюнопушенето, което вече обуславя 35-40% от туморите при хората. Тютюневият дим притежава мутагенно и канцерогенно действие, като превенцията срещу това са сок от арония или ягоди, както и плодовете и зеленчуците, смятат още специалистите. Контролираното хранене все повече се съчетава с прилагането на средства, стимулиращи противотуморния имунен отговор. За създаване на такива средства в България се работи повече от 25 години. Предстои създаването на препарати, комбиниращи имуномодулиращ състав, като той ще бъде моделиран съобразно конкретната химиотерапия за избягване на нежеланите ефекти. /БГНЕС