Истината е една - всички обичат чесън
Чесънът прогонва не само вампирите. Мнозина най-обикновени хора не са особено очаровани, ако усетят, че човекът срещу тях е ял от ароматния зеленчук. Защо обаче всички обичат чесън?
"Чесънът е стока, която винаги върви - през цялата година. И няма значение дали е китайски или испански - винаги се продава добре", разказва Дилавер Кешкин, собственик на сергия на кьолнския пазар. Той продава чесън от Франция, Испания, Италия и Аржентина, но най-голямата част от производството е с китайски произход. 18 000 тона чесън са били внесени в Германия през 2009, т.е. 7% повече в сравнение с предишната година и почти една трета повече отколкото преди десет години. Изследователят на пазара Михаел Кох е запознат отлично със статистиката. "Бяхме убедени, че потребителите харесват чесъна все повече. Но от статистическите данни става ясно, че частните потребители не са започнали да купуват по-големи количества. Те все така използват по 200 грама годишно. Откъдето обаче не следва, че тезата ни е погрешна. Просто очевидно чесънът се използва все повече в системата на общественото хранене", заключава Кох.
Това твърдение се потвърждава от Юрген Келер, главен готвач в един ресторант в Зигбург. Той подправя с чесън почти всички сосове за салати, което се харесва на посетителите и е доказателство, че вкусът на германците се е променил. "Съществувалият преди 20 години страх, че ще замиришеш някому на чесън, е отпаднал", казва Келер. "Днес и на бизнес-обеди и вечери предлагаме ястия с чесън, което само преди 10-15 години бе невъзможно", признава той. Това, че чесънът е не само вкусен, но и здравословен, е било известно още на древните римляни. Но недвусмислените научни доказателства са факт едва от 2007 година, когато учените установяват, че чесънът се отразява много добре на сърдечно-съдовата система. "Когато се хапне чесън, неговите вещества попадат първо в храносмилателната система, а оттам - в кръвоносната.", обяснява американският професор-биолог Дейвид Краус. "Там те се натъкват на червените кръвни телца, минават през техните мембрани и във вътрешността на телцата възниква сероводород, който след това се изпуска, влиза в контакт с вътрешните стени на кръвноносните съдове и допринася за тяхното отпускане." Т.е. чесънът е много здравословен заради сероводорода. Той разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. /БГНЕС
169
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар