Европейски ден на шоколада и какво трябва да знаем за него
Преди 460 години, шоколадът е въведен в Европа като напитка и успява да създаде страст, която устоява на времето след близо половин хилядолетие.
Европа открива късно удоволствията, които предлага шоколадът. Според археолозите, отглеждането на какаово дърво датира най-рано от 1250 г. пр. Хр. на територията на днешно Мексико, Централна и Южна Америка, отбелязва wired.com. Маите са отглеждали какаови дървета в градините си и са използвали какаовите зърна за подготовката на напитки за церемониите. Ацтеките консумирали какаовата напитка ксокоатл, която е била подправена с ванилия и люта чушка. В обществото на ацтеките, какаовите зърна били разменно средство. Едия пуяк, например, струвал 100 какаови зърна, една проститутка - 10, а един заек - 4. През 1502 г., по време на четвъртото и последното си пътуване към Карибите, италианският мореплавател Христофор Колумб достига остров Гуана, по крайбрежието на Хондурас. Там той се срещнал с ацтеките, които му предложили торба пълна с екзотични плодове в замяна на неговите стоки. Те му приготвили и местна напитка, наречена tcholate или xacolate. Колумб не харесал горчивата напитка, но взел няколко какаови зърна със себе си обратно в Испания от любопитство. Испанският конкистадор Ернан Кортес, който успява да покори територията на днешно Мексико, пише през 1519 г., че шоколадът е "божествена напитка, която подсилва защитните сили на организма и преборва умората. Една чаша от тази ценна напитка позволява на всеки човек да ходи цял ден, без да се храни". Кортес също отнася какаови зърна при завръщането си в Испания през 1528 г. Според традицията шоколадът е бил внесен в Европа на 7 юли 1550 г. и е бил популяризиран от пътуващите монаси на континента. Топлият шоколад става предпочитана напитка в двореца Версай, където се възприема и като афродизиак. Първият магазин за шоколад отваря врати в Лондон през 1657 г. Англичаните вярвали, че напитката действа като медикамент, способен да ги излекува от туберкулозата. След 1700 г., англичаните и холандците измислили как да добавят мляко и захар към шоколада. В началото на следващия век, компанията Fry and Sons изобретила твърдия шоколад, обичан днес от милиарди свои почитатели. /БГНЕС
223
2
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Анонимен
20 причини за да предпочетете шоколада пред секса :)
01. Лесно меже да го получите.
02. Удоволствието ви е гарантирано дори когато шоколада е омекнал.
03. "Ако ме обичаш ще преглътнеш това" - тази фраза намира истинския си смисъл при шоколада.
04. По време на шофиране може спокойно да ядете шоколад.
05. Шоколада може да трае толкова колкото искате.
06. Консумацията на шоколад пред очите на майка ти е безопасна.
07. Шоколада няма да се разсърди ако го захапеш твърде силно.
08. Двама души от 1 и същи пол могат да ядат заедно шоколад без да предизвикат нечие негодувание.
09. Думата "обвързване" няма да изплаши шоколада.
10. Можеш спокойно да ядеш шоколад на бюрото си без да шокираш колегите си.
11. Можеш спокойно да поискаш шоколад от непознат без да рискуваш шамар.
12. От яденето на шоколад не остават косми в устата.
13. При шоколада няма нужда да се преструваш че ти е приятно.
14. Шоколада не произвежда малки шоколадчета след 9 месеца.
15. Шоколада може да се яде през целия месец.
16. Шоколада няма да ревнува ако те види да ядеш друг шоколад.
17. Лесно се намира хубав шоколад.
18. Никога не си твърде млад или твърде стар за шоколад.
19. Яденето на шоколад не държи съседите будни.
20. При шоколада размера е без значение - винаги е приятно :)
ilkoty
do anonimen: tezi 20 prichini mi haresvat i to mnogo :D ne sam fen na shokolada , no skoro vreme ste pochna :))))))))