Къде колко бакшиш да даваме
Когато таксиметровият шофьор е любезен, когато обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите с удоволствие оставят по някой лев "за почерпка". Предлагаме Ви кратка сравнителна таблица на бакшиша в различните страни:
Гърция
Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10 на сто, в таверните - максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят /нагоре/.
Италия
В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. "коперто", един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.
Франция
В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15 процента е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10 процента от сметката.
Англия и Ирландия
В британските ресторанти бакшишът - т. нар. "тип" - е в размер на 10 до 15 процента от сметката. В Ирландия - максимум десет на сто. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.
Австрия
В ресторантите и такситата обичайната сума "за почерпка", или както казват австрийците - "Schmatt", възлиза на 5 до 10 процента. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.
Испания и Португалия
В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15 процента бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонол да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.
Египет
В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15 процента от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.
САЩ и Канада
Бакшишът от 15 до 20 процента е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката - един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15 процента.
Тайланд и Малайзия
И тук вече са възприети западните маниери. 10 процента в ресторанта е обичайният бакшиш. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.
Китай и Япония
В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и с изключение на международните хотели може да бъде сметнато и за обида. В китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10 процента, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара. /БГНЕС
449
5
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Христова
А пък българите изобщо не искат да дават бакшиш. Дори и когато са в чужда страна гледат да минат метър.
Христов
Аз пък винаги давам 10 процента.
Мечо Пух
Живял съм в Испания години. Испанците са толкова алчни и стиснати,че ги наричат " песетерос", и оставят( ако изобщо оставят), само именно монети от1 ,2 или 5 евроцента. Аз работех като барман,и като ми оставят 2 сантима,ги забърсвах с кърпата към тях на пода.
Бях в район с много живеещи анличани - там бакшиша ми започваше от 2 евро нагоре. Прибирал съм се от смяна със 143 евро бакшиш.
Две маси исландци пък ми оставиха съответно по 50 и 60 евро всяка,на тръгване.
А,колкото до 10-те % - това си е практика в Европа(поне аз го знам от 1970 година),сигурно от десетилетия.
В спокойното иначе Татово време,аз и приятеките ми сме оставяли в р-т "Мадара" по 5 до 10 кинта бакшиш на начите сервитьори.
Златни времена !
123
Естествено, че няма да оставям бакшиш! Има си сметка - плащам си я, да са включили всичко в нея. Пък и честно казано вече не виждам в европейските страни да има такси обслужване или задължителни бакшиши, това са ориенталски отживелици.
www
Me4o Pux parvo tryabva da ti se izvinia predi da zaiava 4e tezi tam cifri kato 143,50,60 vsi4ko tova v evro mi se struva 4e sa vlezli v djobat ti ot nepravilno smiatane meko kazano i tezi jalti moneti koito si zabarsval s karpata za 4istene i te sa v djobat ti a ne v boklukat kakto tvardi6 v tova sam siguren za6toto az jivea ve4e pove4e ot 11 god tuk v España i mnogo dobre poznavam mantalitetat na balgarina vse na veliki se praviat a vsa6nost ni6to. Edin vapros kato tolkova dobre si pe4elil za6to sega si v BG a ne trupa6 bogadstvo tuk sled kato tuk e po sigurno otkolkoto v BG? A sega za svedenie na (123) v ciala Evropa bag6i6at e zadaljitelen osobenno v izvestnite golemi xoteli i restoranti daje e opredelen i razmerat koito tryabva da ostavi6 ina4e v obiknovennite barove i taverni e kolkoto ostavi6 no vse ne6to tryabva da ostavi6 i ne e tova orientalska otjivelica a za6tita na dostoinstvo.