Сухо червен вино и плодове срещу смога
Руските лекари съветват жителите на Москва да консумират свежи плодове и зеленчуци и да пият сухо червено вино, като задължително да се откажат заведенията за бързо хранене. Петък се оказа най-задимения ден в руската столица за 2010 г.: концентрацията на въглероден диоксид превиши близо пет пъти пределно допустимите концентрации. Смогът прониква в домовете, офисите и дори в метрото. Според синоптиците до вторник московчани ще продължат да дишат прах и вятърът, който носи в столицата пушеците от пожарите няма да промени посоката си. Докато дългоочакваното облекчение не настъпи, лекарите съветват гражданите да носят марлени маски и да вземат и други мерки, за да защитят организма си от вредното въздействие на изгорелите газове. На първо място необходимо е да се консумират продукти съдържащи целулоза - зеленчуци и плодове, тъй като те помагат на организма да изхвърли различните вредни вещества в отделяните газове. В неблагоприятната екологична ситуация полезни са свежите плодове и зеленчуци, тъй като те са добри антиоксиданти. Освен това лекарите съветват приемането на продукти, съдържащи витамин С: киви, отвара от шипка, цитруси, които укрепват организма при смог. В горещините трябва максимално да се увеличи приемането на течности. На всеки 10-15 минути по голяма глътка-две вода. Добър антиоксидант е червеното сухо вино, но лекарите съветват то да се консумира в малки количества - не повече от 150 милилитра на денонощие. На измъчения от жегата и задуха човек добре ще му дойдат и чаша – две зелен чай. Трябва обаче да се избягват храни, съдържащи консерванти, както и продукцията на заведенията за бързо хранене и да се ограничи кафето. /РИА "Новости"
187
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар