Единният национален стандарт за българско бяло саламурено сирене влезе в сила от днес,20.08.2010 г. след обявяването му в Официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация, става ясно от официалната страница на института.
Стандартът отменя досега действалите три стандарта: БДС 15-88 за овче бяло саламурено сирене, БДС 2651-88 за краве бяло саламурено сирене и БДС 3370-88 за бяло саламурено сирене смес.Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко с добавка на селекционирана закваска от подбрани щамове млечнокисели микроорганизми, изолирани в България, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация.Основните принципни положения, залегнали в него, както по отношение на състава, качествените показатели и характеристики, така и на технологията, отразяват най-добрите практики на сиренарското производство. За разлика от предишните стандарти в единния национален стандарт БДС 15:2010 са включени и два нови асортимента, които се налагат на нашия пазар и се приемат отлично в чужбина – биволско бяло саламурено сирене и козе бяло саламурено сирене. Стандартът е разработен от експертна работна група и е приет с консенсус от заинтересованите страни след широко обществено обсъждане./БГНЕС
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
до
така сиренето ще го оправим, да видим сега кога ще въведат стандарта и за истинските салами и меса . Въобще кога ще има стандарт за всички продукти.