Стандартът "Стара планина" изключва всякакви добавки. Важното е да се разбере, какво е попаднало и по какъв начин. Но фирмите трябва да изчистят всички възможности за допускане на такива грешки.
Тяхната хипотеза е, че те не са вложили съставките умишлено, а те са попаднали в продуктите чрез овкусител на базата на соево брашно. Другата им хипотеза е, че животните са били третирани със соев концентрат. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Силистра, където е на посещение за среща с тютютнопроизводители и месо и млеко-преработватели от региона, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. В момента започва комплексна проверка на техните предприятия за една година назад. Заради сериозността на тези фирми, аз поисках да се повтори анализа, за да бъдем сигурни. Пробите са положителни и те няма да бъдат реабилитирани, каза още министърът и допълни, че системата за контрол работи, ние констатирахме тези нарушения от продукти пуснати в търговската мрежа. "Току-що са изпратени пробите за изследване в референтна лаборатория в Германия. Не държавата и институциите трябва да доказват, а фирмите трябва да докажат тяхната хипотеза. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус", каза още министър Найденов. Ако се докаже тяхната теза, то ще има само тежки санкции, а не отнемане на лиценза. Аз не можех да направя нищо друго, освен да го обявя на обществото. Този стандарт не е задължителен. Могат да влагат соя в другите си продукти. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус. /БГНЕС
Коментари
Добави коментар