Диетите променят реакцията към храните
Хората, които минават на диети, за да загубят бързо много от теглото си, често го възстановяват и дори надхвърлят поради промяна в начина, по който мозъците им реагират на стреса, съобщава университетско проучване.
Изследването на Университета на Пенсилвания е проведено от професор Трейси Бейл. Изследвана е реакцията на хормоните на стреса при мишки, поставени на хранителен режим. Оказва се, че стресираните гризачи, които са били на много диети през живота си, ядяли повече мазни храни от тези, които никога не са били на диета. След 3 седмици нискокалориен режим, мишките са загубили между 10 и 15% от теглото си, както и хората, които се подлагат на същото, показва изследването, публикувано в Journal of Neuroscience. Подлагалите се на диета са имали повишени нива на стресовия хормон кортикостерон, а множество от гените им са били променени, което се е запазвало и при връщането към нормален хранителен режим. Подложените отново на стресов режим мишки поглъщали повече храна, отколкото тези, които не са преминали режима. Според авторите на изследването, то доказва, че "диетите засилват не само стреса, което затруднява успеха, а и реакциите на мозъка към храна в състояние на стрес или емоционални импулси". Един от трима американци е затлъстял или с наднормено тегло. Всяка година в САШ се харчат между 33 и 100 милиарда долара за продукти за отслабване. /АФП
283
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар