Зелевите листа придружават патицата с картофи на германците, бутът от елен е за скандинавците, а най-ценено на Балканите е зелето, което задължително присъства на коледната трапеза. На 7 януари, православната Коледа, македонските домакини приготвят сарми, като всяко зелево листо завива малко кайма от свинско или говеждо месо и ориз. Украинската кутя пък е от езически произход. Тя символизира зимното слънцестоене и възраждането на природата, а на Коледа се отдава почит на зърнените култури, които ще хранят семейството през цялата година. Кутята, типична за Украйна, Русия, Полша и Латвия, се приготвя от ечемик или жито, мед, сушени плодове и ябълки. Традицията повелява стопанинът на къщата да хвърли във въздуха една лъжица от кашата към тавана. Колкото повече зърна останат залепени за тавана, толкова по-благодатна ще бъде годината за семейството. Египтяните били първите, които опитомили патицата преди 5000 години. Малко след това те открили, че римляните приготвят патиците със смокини. Днес пернатото е неразделна част от коледното меню в редица региони във Франция - Перигор, Алзас, Шампаня, Лангедок. Открита през XVI век от британски крал Хенри VIII, патицата е популяризирана в Европа от дъщеря му Елизабет I. Тя е неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия. Мистична страна, белязана дълбоко от католическите традиции, Испания празнува Бъдни вечер с обилна храна. Един продукт обаче присъства неизменно на масата - бадемът. Донесени на полуострова от арабите преди десет века, бадемите са основен продукт на прочутата халва. Той обогатява и супите, комбинирани с трите стълба на испанската кухня - хлябът, чесънът и зехтинът. Тази супа се нарича "бял чесън" или "кастелянска супа", приготвяна в Малага и в Толедо. Подправена с шафран, тя неизменно присъства в коледното меню. Коледната планина от ябълки, типичен за Великобритания десерт, е зрелищна композиция, вдъхновена от древен английски коледен десерт. Оригиналната версия е изключително впечатляваща, тъй като ябълките се пълнят със собствените им обелки, подреждат се една върху друга и се фламбират с бренди. Поставени така във формата на пирамида, ябълките приемат формата на коледна елха и напомнят за произхода на празника - елхата е много древен символ на божественото могъщество на живота, което зимният студ не може да победи. БГНЕС